Πώς επιλέγουμε κουφώματα αλουμινίου και κατασκευαστή

Η κατασκευή των κουφωμάτων σε μία νέα κατοικία, είναι μία από τις βασικότερες εργασίες του συνόλου των διεργασιών που απαιτούνται σε μία οικοδομή και συμβάλλουν σημαντικά στη διαμόρφωση της όλης αισθητικής του κτιρίου. Παράλληλα, συμμετέχουν με ένα μεγάλο ποσοστό στο συνολικό προϋπολογισμό της αποπεράτωσης των οικοδομικών εργασιών και οι τελικές αποφάσεις που θα παρθούν θα είναι καθοριστικές για μία περίοδο 25-30 ετών (μέσος χρονικός ορίζοντας της ζωής ενός κουφώματος μέχρι την αντικατάστασή του) της διαμόρφωσης των συνθηκών διαβίωσης εντός του χώρου, αλλά και για την λειτουργικότητα και χρηστικότητα χωρίς προβλήματα των ιδίων των κουφωμάτων σε όλη την περίοδο χρήσης τους. Έτσι λοιπόν, χρειάζεται να πάρετε τις σωστές και τις κατάλληλες αποφάσεις πριν παραγγείλετε τα κουφώματά σας.

Θα πρέπει να γνωρίζετε, ότι ο κατασκευαστής αλουμινίου είναι ένα από τα πρώτα συνεργεία που θα μπει σε μία οικοδομή και το τελευταίο συνεργείο που θα φύγει. Για αυτόν τον λόγο, θα πρέπει να γίνει μία σωστή επιλογή και η τελική απόφαση θα παρθεί από εσάς αφού προηγουμένως έχετε πάρει πληροφορίες για την συνέπεια και την ποιότητα εργασίας του αλουμινοκατασκευαστή με τον οποίο θα συνεργαστείτε. Θα του ζητήσετε να σας δείξει άλλες δουλειές του, θα προσπαθήσετε να μάθετε πληροφορίες από προηγούμενους πελάτες του αν αυτοί έχουν μείνει ευχαριστημένοι από την εργασία του και καλό θα είναι να επισκεφθείτε το εργαστήριό του ή την έκθεσή του για να δείτε το επίπεδο του εξοπλισμού του και γενικά της οργάνωσής του.

Ακόμη και το καλύτερο σύστημα κουφωμάτων μπορεί να αποδειχθεί ανεπαρκές σε περίπτωση που η κατασκευή και η τοποθέτησή του δεν γίνουν σωστά. Γι’ αυτό τον λόγο είναι πολύ σημαντική η επιλογή του κατασκευαστή.

Παρακάτω παραθέτουμε ορισμένες πρακτικές αλλά και ουσιαστικές συμβουλές, ώστε να να επιλέξετε σωστά τον κατασκευαστή κουφωμάτων που θα αναλάβει την τοποθέτηση ή την αντικατάσταση των κουφωμάτων σας.

 1. ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΝΩΡΙΣ ΤΟΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗ ΚΟΥΦΩΜΑΤΩΝ
  Θα πρέπει πρώτα από όλα να επιλέξετε τον κατασκευαστή κουφωμάτων αλουμινίου με τον οποίο θα συνεργαστείτε. Αυτό είναι απαραίτητο, διότι θα χρειαστείτε συμβουλές για διάφορα θέματα σχετικά με την τοποθέτηση των κουφωμάτων. Ακόμη, θα πρέπει έχετε υπόψιν ότι τα κουφώματα δεν είναι εξαρχής ετοιμοπαράδοτα και η κατασκευή τους, ανάλογα με το είδος και τον αριθμό των ζητούμενων κουφωμάτων, απαιτεί περίπου 25 ημέρες από την λήψη των τελικών κατασκευαστικών μετρήσεων.
 2. ΖΗΤΗΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ
  Κάθε επαγγελματίας κατασκευαστής οφείλει στην προσφορά κουφωμάτων αλουμινίου που θα σας κάνει, να αναφέρει ξεκάθαρα τα χαρακτηριστικά των κουφωμάτων αλουμινίου που πρόκειται να σας προμηθεύσει, συμπεριλαμβανομένων των εξαρτημάτων (κλειδαριές/λαβές), των τζαμιών και του χρώματος. Έτσι θα ξέρετε τι καλείστε να πληρώσετε και θα μπορέσετε να συγκρίνετε αποτελεσματικά τις διάφορες προσφορές που θα λάβετε.
 3. ΔΕΙΤΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗ
  Πολλοί κατασκευαστές αλουμινίου διαθέτουν φωτογραφικό υλικό με έργα που έχουν κάνει στο παρελθόν. Ζητήστε να πάρετε μία γεύση από προηγούμενες δουλειές τους, ιδανικά να δείτε φωτογραφίες από έργα που μοιάζουν με το δικό σας.
 4. ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΑΤΕ ΠΑΝΤΑ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΑ
  Αφού επιλέξετε τον κατασκευαστή, είναι απαραίτητο να υπογράψετε ένα ιδιωτικό συμφωνητικό στο οποίο θα αναφέρονται ακριβώς οι σειρές κουφωμάτων που θα τοποθετηθούν στον χώρο σας, η ημερομηνία παράδοσης, ο τρόπος πληρωμής, τυχόν εγγυήσεις, καθώς και οποιεσδήποτε άλλες επισημάνσεις που θεωρείτε εσείς ή ο κατασκευαστής σημαντικές.
 5. ΜΑΘΕΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΤΖΑΜΙΑ
  Μη θεωρήσετε ότι τα τζάμια που θα τοποθετήσει ο κατασκευαστής στα κουφώματά σας έχουν αμελητέα σημασία. Κάθε άλλο, τα τζάμια αποτελούν κατά μέσο όρο τουλάχιστον το 70% της συνολικής επιφάνειας ενός ανοίγματος και συνεπώς επηρεάζουν καθοριστικά τον βαθμό ηχομόνωσης και θερμομόνωσης. Σημαντικοί παράμετροι προς διευκρίνιση είναι εάν το τζάμι είναι ασφαλείας (tempered, laminated ή και τα δυο), το πάχος του τζαμιού, το οποίο κυμαίνεται μεταξύ 5mm-80mm (με μονή, διπλή ή τριπλή υάλωση), εάν διαθέτει ειδικό θερμομονωτικό αέριο (π.χ. Argon gas). Ρωτήστε για την προέλευσή τους, τα πιστοποιητικά τους καθώς και τις εγγυήσεις που παρέχονται. Τέλος, μην ξεχάσετε να ρωτήσετε για τον δείκτη θερμομόνωσης Ug που διαθέτουν (όσο πιο μικρός, τόσο μεγαλύτερη η θερμομόνωση).
 6. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΧΡΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ
  Πολύ σημαντικό κομμάτι της επιλογής νέων κουφωμάτων είναι και η επιφανειακή επεξεργασία των προφίλ αλουμινίου. Ζητήστε από τον κατασκευαστή να σας διευκρινίσει που έχουν βαφτεί τα προφίλ των κουφωμάτων που επιλέξατε. Εάν έχουν βαφτεί στα βαφεία του παραγωγού του συστήματος, να είστε σίγουροι ότι η διαδικασία χρωματισμού που έχει εφαρμοστεί είναι πιστοποιημένη σύμφωνα με τα αυστηρά ευρωπαϊκά πρότυπα βαφής και ανοδίωσης QUALICOAT, GSB (για ηλεκτροστατική βαφή) & QUALANOD (για ανοδίωση).
 7. ΕΛΕΓΧΕΤΕ ΕΑΝ Ο ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ CE
  Πλέον όλες οι εταιρίες κατασκευής κουφωμάτων αλουμινίου οφείλουν, βάσει της κοινοτικής οδηγίας ΕΕ 89/106, να πιστοποιούν τα προϊόντα τους με βάση το πρότυπο CE.

Σύμφωνα με πρόσφατα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. στην Ελλάδα γίνονται περισσότερες από 250 ληστείες και κλοπές κάθε ημέρα σε κατοικίες και διαμερίσματα. Οι περισσότερες παραβιάσεις γίνονται μέσω των κουφωμάτων του οικήματος. Εάν είστε ιδιοκτήτης, αυτό είναι σίγουρα κάτι που σας προβληματίζει τόσο για εσάς, όσο και τους αγαπημένους σας. Εάν είστε μηχανικός ή αρχιτέκτονας, είναι κάτι που πρέπει να επιμεληθείτε για τους πελάτες σας.

Οι σημερινοί παραγωγοί κουφωμάτων στοχεύουν πάντα με τα προϊόντα τους στη διαμόρφωση του βέλτιστου βιοτικού επιπέδου της οικίας. Μία από τις κυριότερες πτυχές αυτού του στόχου είναι το να είστε πάντοτε προστατευμένοι στον προσωπικό σας χώρο. Πάντα μπορείτε να κάνετε κάτι κι εσείς, με αρκετά απλά μέσα, για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και το σπίτι σας. Για παράδειγμα, κλείνετε όλα τα παράθυρα και τις πόρτες, ακόμη και όταν είστε έξω για ένα μικρό χρονικό διάστημα και ποτέ μην αφήνετε τα παράθυρα σε ανάκλιση, ακόμα κι αν βρίσκεστε σε πολύ υψηλό όροφο.

Μην μένετε μόνο εκεί, όταν μπορείτε να κάνετε πολλά περισσότερα.

Το ύψιστο επίπεδο ασφαλείας και πώς να το αποκτήσετε

Ιδανικά, ήδη από το στάδιο σχεδιασμού της προστασίας του σπιτιού σας θα ήταν καλό να λάβετε υπόψιν τις εκτιμήσεις αντίστασης κατά της κλοπής και να επιλέξετε δοκιμασμένα, πιστοποιημένα εξαρτήματα.

Η αντιδιαρρηκτική αντίσταση κουφωμάτων είναι ο χρόνος που θα αντέξει ένα κούφωμα μέχρι να το παραβιάσει ο διαρρήκτης. Η αντιδιαρρηκτική συμπεριφορά του καθορίζεται από τα λεπτά της ώρας και τα εργαλεία που απαιτούνται για να παραβιαστεί. Κατανοούμε συνεπώς ότι οι απαιτήσεις ασφάλειας στα κουφώματα αποτελούν πλέον κρίσιμο παράγοντα στην τελική απόφαση αγοράς. Γι’ αυτό, φροντίστε το κούφωμά σας να περιλαμβάνει μηχανισμό πολλαπλών κλειδωμάτων που μπαίνουν περιμετρικά μεταξύ φύλλου και κάσας.

Τα περισσότερα συστήματα κουφωμάτων που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά, προσφέρουν αντιδιαρρηκτική προστασία μέχρι επιπέδου RC2.

Προδιαγραφές RC2 Ευρωπαϊκού Προτύπου

Όταν ο διαρρήκτης προσπαθεί με εργαλεία όπως κατσαβίδια, πένσες και σφήνα για να παραβιάσει το κούφωμα στα δομικά στοιχεία, χρειάζονται 3-5 λεπτά. Για την κλάση RC2 (Resistance Class 2), απαιτείται υαλοπίνακας ασφαλείας σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Πρότυπο EN 526 που καθορίζει τις απαιτήσεις και τις μεθόδους ελέγχου για τους υαλοπίνακες, ώστε να αντέχουν σε εξωτερικές επιβουλές από ανθρώπους με ή χωρίς χρήση αντικειμένων για βραχύ χρονικό διάστημα. Επομένως, όπου απαιτείται, η επιλογή πρέπει να γίνεται με την καθοδήγηση εξειδικευμένου τεχνικού συμβούλου.

Triplex: Υαλοπίνακες που αποτρέπουν τους επίδοξους διαρρήκτες

Εάν ο διαρρήκτης σπάσει το τζάμι; Για να αποφευχθεί αυτή η πολύ συχνή και εύκολη μέθοδος διάρρηξης, ενδείκνυται η επιλογή Triplex (Laminated) Υαλοπινάκων. Είναι η ενισχυμένη πρόταση προστασίας και ασφάλειας και αποτελεί μια πλήρως εξειδικευμένη λύση που καλύπτει τις σύνθετες ανάγκες της καθημερινότητας. Σύμφωνα με αυτή, δύο φύλλα γυαλιού ενώνονται κάτω από υψηλή πίεση και θερμοκρασία με εσωτερική στρώση συνθετικής μεμβράνης. Η καθαρότητα των υλικών και η άριστη τεχνογνωσία συνδυάζονται σε ένα αψεγάδιαστο αισθητικά τελικό προϊόν, χωρίς να θυσιάζεται η οπτική καθαρότητα στο βωμό της εφαρμογής.

Η κατασκευαστική δομή των Τriplex (Laminated) στηρίζεται στην εσωτερική μεμβράνη. Σε περίπτωση σπασίματος ο υαλοπίνακας παραμένει στη θέση του χωρίς να διασκορπίζεται σε θραύσματα. Έτσι αποτρέπεται τόσο η παραβίαση από επίδοξους εισβολείς, όσο και πιθανοί τραυματισμοί. Οι λειτουργίες των Triplex υαλοπινάκων μπορούν να συνδυαστούν με την ενεργειακή δομή Solar more για ολοκληρωμένα οφέλη στους τομείς της εξοικονόμησης ενέργειας και της οικονομίας.

Κατά την επιλογή των κουφωμάτων σας, επιλέξτε και επιπρόσθετα μέτρα προστασίας, όπως ρολά, παντζούρια, σιδεριές ασφαλείας και αυτοματισμούς. Όλα τα παραπάνω συμβάλλουν στην αύξηση της ασφάλειας και της αντιδιαρρηκτικής προστασίας του σπιτιού σας.

Οι κατηγορίες αντίστασης σε διάρρηξη RC

Κατηγορία αντίστασης σε διάρρηξη (RC), είναι η χρονική αντοχή κατά την παραβίαση μίας πόρτας ασφαλείας, κατά την προσπάθεια να τη διαρρήξει ένας ευκαιριακός κλέφτης. Οι κατηγορίες αυτές είναι μετρήσιμες ως προς την χρονική καθυστέρηση, που αυξάνει ανά κατηγορία.

Η πλήρης και επιτυχής λήξη της δοκιμασίας, βεβαιώνεται με την χορήγηση πιστοποιητικού στο οποίο αναφέρονται λεπτομερώς οι εντός του ευρωπαϊκού προτύπου επιτρεπόμενες υποχωρήσεις – παραμορφώσεις του δοκιμίου, που πιστοποιεί την ποιότητά του.

 • RC1είναι η πρώτη κατηγορία που αναφέρεται μόνον στην ανθρώπινη δύναμη που μπορεί να ασκηθεί με τα χέρια και το σώμα.
 • RC2, είναι η δεύτερη κατηγορία και περιλαμβάνει πέραν της ανθρώπινης δύναμης, δύο μεγάλα κατσαβίδια 250 mm, σφήνες, πένσες και τανάλιες.
 • RC3, η τρίτη κατηγορία, περιλαμβάνει τα εργαλεία της κατηγορίας RC2, και 2 πρόσθετα κατσαβίδια, μεταλλικό λοστό (σκύλα), μικρό χειροκίνητο δράπανο και άσκηση συγκεκριμένης υδραυλικής πίεσης στα ευαίσθητα σημεία του κουφώματος, μεντεσέδες, πείροι, κλειδαριά.

Με την διαδικασία αυτή μετράται η υποχώρηση της πόρτας που κατατάσσεται εντός ή μη των επιτρεπτών ορίων, κάνοντας όμως συγχρόνως το δοκίμιο και πιο ευάλωτο στις επόμενες χειρονακτικές επεμβάσεις, όπου θα καταπονείται για 5 λεπτά ανά επέμβαση. Ο συνολικός χρόνος με χρήση όλων των παραπάνω εργαλείων, είναι 30 λεπτά.

Ελάχιστες είναι οι πόρτες ασφαλείας σε όλο τον κόσμο που αντέχουν αυτήν την καταπόνηση.